When your heart speaks, take notes
|
When your heart speaks, take notes
|
Onze wereld staat even helemaal op z’n kop. De grond onder onze voeten davert en we proberen allemaal onze weg te zoeken doorheen deze situatie. Eén ding is zeker: we maken hetzelfde door. En dat verbindt ons op een manier die we nooit eerder hebben ervaren. Een crisis heeft de eigenschap van ook net die dingen die mooi, bijzonder en hoopvol zijn in de verf te zetten. Dat mogen we niet uit het oog verliezen. Dat kan ons helpen om er -samen- doorheen te komen. In deel graag met jou een aantal tips die je kunnen helpen in deze uitzonderlijke situatie. Daarvoor moeten we eerst begrijpen wat er gebeurt in ons brein wanneer we gevaar waarnemen en in uitzonderlijke situaties als deze terechtkomen. We kunnen in onze hersenen een onderscheid maken tussen het emotionele brein, ook wel ‘stressbrein’ of ‘angstbrein’ genoemd, dat instaat voor emotionele reacties zoals angst en woede, en het rationele brein, dat ons toelaat om de zaken rationeel en vanop een afstand te bekijken. Ze zijn beiden belangrijk en in normale situaties zijn ze ongeveer in evenwicht. In de huidige situatie, echter, krijgt ons emotionele brein mogelijk de overhand. We komen in een verhoogde staat van paraatheid en het emotionele brein geeft ons continu de boodschap dat er gevaar is. In ons lichaam worden stresshormonen vrijgemaakt die ons voorbereiden om te vechten tegen of wegvluchten van het gevaar. De overactiviteit van ons emotionele brein kan tot allerlei klachten leiden. We voelen ons gespannen, angstig of onrustig, kunnen minder helder nadenken en relativeren, zijn vergeetachtig, zien vooral de negatieve kanten van de situatie (en maken ze soms groter dan ze zijn), zijn prikkelbaar en impulsief, enzovoort. De langdurige stress kan ook een tol eisen van het lichaam: ons slaap-en eetpatroon raakt verstoord, we krijgen last van vermoeidheid, hoofdpijn, maag-darmklachten, hyperventilatie, spierpijnen, enzovoort. Bestaande klachten kunnen verergeren. Het gebruik van alcohol en verdovende middelen kan toenemen. Indien je deze klachten herkent, is het belangrijk om de activiteit van je emotionele brein te temperen, weer in balans te komen en je geest en lichaam de kans te geven om te herstellen. Wanneer de balans is hersteld voelen we ons kalmer, kunnen meer helder nadenken, relativeren, worden we minder meegezogen in de situatie en nemen lichamelijke klachten die gerelateerd zijn aan stress weer af. De onderstaande tips kunnen je helpen om die balans te hervinden. Het kan je helpen om wat meer stabiliteit, vertrouwen en rust te ervaren in deze ongewone omstandigheden. Die balans is geen continue staat. Het is eerder een telkens weer terugkeren naar een plek van rust en stabiliteit. Het is onvermijdelijk dat we ons af en toe uit ons lood worden geslagen. En dat is oké. De volgende elementen kunnen je helpen om de balans te bewaren:
Lees de tips door en bekijk welk element misschien te weinig vertegenwoordigd is in jouw ervaring op dit moment. Of je nu onrust, stress, angst, verwarring, depressieve gevoelens, frustratie, verveling, verdriet of tot je verbazing misschien helemaal niets ervaart: kijk welk element ontbreekt en wat jou kan helpen om weer meer in balans te komen. Niet alles is overigens even helpend voor iedereen. Je kan het vervolg van deze tekst via de deze file downloaden.
1 Comment
Wanneer je deze website doorneemt, merk je wellicht dat de afbeelding van de paardenbloem steeds terugkomt. Ik koos deze metafoor toen ik enkele jaren geleden met dit aanbod van start ging omdat ze mijn innerlijke zoektocht en doel heel krachtig weergeeft. In het leven hebben we een stevige basis nodig. We hebben een goed contact nodig met onze eigen kern en wie we werkelijk zijn, maar ook met de wereld en de mensen rondom ons. Kortom: we moeten goed verankerd zijn in het 'hier en nu' en in contact met onze eigen ervaring. Dit zijn de wortels van de bloem die diep in de aarde groeien. Groeien doen we bovendien net als de bloem op onze eigen manier en ons eigen temp. Het is oké als de bloem traag groeit. Ik geloof dat traag groeien ons net steviger maakt in de kern. Daarnaast is het belangrijk om net zoals de bloem mee te kunnen bewegen met wat het leven ons brengt. Vechten tegen de zaken die onvermijdelijk op ons pad komen zorgt alleen maar voor meer lijden. We kunnen in de plaats daarvan leren om aanwezig te zijn bij wat er is, zonder het meteen te hoeven veranderen. Dit is de stengel van de bloem die soepel meebeweegt met de wind. Stevige stormen doen de plant diepere wortels groeien om overeind te kunnen blijven. Ook daar kunnen we inspiratie uit putten in moeilijke momenten: we dienen goed verankerd te blijven in onszelf, om van daaruit te kunnen meebewegen met de storm. Verder kunnen we leren om dat wat we niet meer nodig hebben los te laten en te laten gaan. Toelaten dat gebeurtenissen en ervaringen in ons leven komen en weer gaan. Dit is de bloem die haar pluisjes één voor één laat gaan en zo de mogelijkheid laat aan vele nieuwe bloemen om te groeien. De metafoor van de bloem staat voor mij nog het meest van al voor evenwicht en balans. In het leven kan er plaats zijn voor stevigheid en zachtheid, meebewegen en blijven staan, loslaten en vasthouden. Rust en tevredenheid schuilen in de mogelijkheid om steeds weer mee te bewegen op die balans, eerder dan vast te houden aan één kant. Via het aanbod op deze website wil ik je graag op weg helpen om zelf meer zoals de paardenbloem in het leven te staan. "Eén enkele bloem
|